\r\n Tanıtılması gereken tarihi bir miras olan Sille için düzenlenen
\r\n
\r\n “I.ulusal Sille sempozyumu” tamamlandı
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n GELİŞEN SİLLE’NİN ÖYKÜSÜ
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Selçuklu Belediyesi öncülüğünde Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Sille’yi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği’nin katkıları ile düzenlenen “I. Ulusal Sille Sempozyum”u tamamlandı. Sille’nin dünü, bugünü ve geleceğinin masaya yatırıldığı sempozyumda, Sille’nin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması gereken tarihi bir miras olduğu vurgusu yapıldı.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Konya’nın önemli bir tarih ve kültür hazinesi olan ve farklı kültürlerin uzun yıllar boyunca bir arada yaşadığı Sille’yi tanıtmak için düzenlenen “I.Ulusal Sille Sempozyumu” tamamlandı. İki gün boyunca süren sempozyumda 7 oturum ve 24 tebliğ ile Sille’nin 5 bin yılı aşan tarihi ve geleceği konuşuldu.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Sille’nin kent dokusu, sivil mimarisi, coğrafi özellikleri, gelenek ve görenekleri, yemek ve kıyafetleri gibi birçok konunun masaya yatırıldığı sempozyumda, Selçuklu Belediye Başkan Yardımcısı Hayrettin Yalınız “Gelişen Sille’nin Öyküsü” başlıklı sunumunda Selçuklu Belediyesi tarafından Sille’ye yapılan yatırımları üç dönem halinde slayt sunumu ile anlattı
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Sempozyuma “Osmanlı Döneminde Sille” başlıklı sunumu ile katılan Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Barış Sarıköse,“ Sille tarihi dokusu ile önemli bir yerleşim birimi. Konya ve Türkiye için önemli bir değer. Sille’nin Unesco Dünya Mirası listesinde yer alması için uluslararası alanda gerekli girişimler yapılmalı” dedi.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Sille Paganiya Kompleksi kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Konya Müzeler Müdürü Arkeolog Yusuf Benli de “ Sille’de yapılan kazı çalışmaları ile toprak altı kültürünün ortaya çıkartılması için çalışmalar sürdürülüyor ”dedi.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n KAPANIŞ VE DEĞERLENDİRME
\r\n
\r\n Sempozyumun kapanış ve değerlendirme kısmında Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Saim Arıtan, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kapar ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Çaycı “I. Ulusal Sille Sempozyumu” ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek,“ Bu yıl birincisi düzenlenen Ulusal Sille Sempozyumu akademik açıdan yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Sempozyumun sonunda ikinci ve üçüncü sempozyumların düzenlenmesinin zorunlu olduğu ortaya çıktı” dedi.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Saim Arıtan, “ Kıymeti geç keşfedilmiş bir değer Sille’yi tanımaya çalıştık. 1989 yılından bu güne kadar yürütülen gayretli çalışmalarla bugünlere gelmiş. Sempozyum boyunca tarihi, coğrafik ve kültürel alanlarda birçok tebliğler yapıldı. Buradan şu sonuç çıktı ki Sille’nin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sille’yi el birliği ile hep beraber geleceğe taşımak için çalışmalıyız” dedi.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kapar, “ Üç ay boyunca yapılan hummalı çalışmalar ile çeşitli konular tesbit edip bu konuları, Sille’nin tarihi ve coğrafi yönü, sanat ve mimarlık yönü, kültürel hayatı ve bugün ki Sille’nin durumu olmak üzere dört ana başlık altında topladık. 24 tebliğ halinde hazırlanan sempozyum pek az sempozyuma nasip olacak şekilde bütün tebliğlerin sunumu ile gerçekleşti. Farklı üniversitelerden birçok akademisyen kendi alanları ile ilgili sunumlarını yaptılar. Bu 24 tebliğin tamamı Selçuklu Belediyesi’nin sponsorluğunda kitaplaştırılacak” dedi.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Çaycı “ I. Ulusal Sille Sempozyumu” için düzenleme kurulu olarak üç aydır büyük bir özveri ile çalıştık. Bu sempozyumun ile Sille’nin tarihini, komşuluk ilişkilerini, adaletini, el sanatlarını, su mimarisini, dini mimarisini ve daha da önemlisi biz bu sempozyumdan zihinsel dönüşümü öğrendik. Başta Selçuklu Belediyesi olmak üzere emeği geçen Sille’yi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneğine, Necmettin Erbakan Üniversitesine ve Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı Beye teşekkür ediyorum” dedi.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n Sempozyumun sonunda tebliğlerini sunan akademisyenlere Sille dokumasından oluşan tablo hediye edildi.
\r\n
\r\n
\r\n