Yeni Üyelik / Şifre
İhale Bilgileri
Hızlı Ödeme
Hizmet Haritası
E-Doğrudan Temin
İmar Planı Tadilatı
Evlilik Başvurusu
İstek ve Öneri Başvurusu
E-Dilekçe
Borç Sorgulama / Ödeme
Geçmiş Dönem Ödemelerim
Makbuz Doğrulama
Bildirim
Bildirim Görüntüleme
Evrak, İstek ve Öneri Takibi
Meclis Kararları
EPKAS
EPKAS Kullanım Kılavuzu
İmar Planı Askı Listesi
E-ÇAP
Arsa (m²) Rayiç Değerleri
E-İmzalı Belge Doğrulama
Kent Rehberi
Pazar Yerleri
Çöp Toplama Saatleri
Geri Dönüşüm Toplama Saatleri
Belediye Aktiviteleri
Sosyal Tesis Üyelik
Kütüphane Kitap Sorgulama
Belediye Salonu Sorgulama
Kültür Sanat Faaliyetleri Başvuru Rehberi
Arama Sonuçları
SELÇUKLU’DA ATIKLAR ORGANİK GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR
14/08/2022
Sürdürdüğü çevreci projelerle başarılı işlere imza atan Selçuklu Belediyesi, belediyecilik faaliyetleri kapsamında kalan atıklardan organik gübre elde ederek ekonomiye katkı sağlıyor.
\r\n\r\nBelediyecilik faaliyetleri içerisinde geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmalarına büyük önem veren Selçuklu Belediyesi, sürdürdüğü örnek çalışmalarla takdir edilen işler yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda pazar yerlerinde kalan atıkların yanı sıra, çim biçme ve ağaç budama işlemlerinin ardından kalan atıklar toplanıyor, yapılan işlemlerin ardından üretilen kompostlardan organik gübre elde ediliyor. İlk etap çalışmalarında 620 ton kompost elde eden Selçuklu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü yılsonuna kadar 1200 ton kompost üretimine ulaşmayı hedefliyor.
\r\n\r\nSüreç nasıl işliyor?
\r\n\r\nSelçuklu Belediyesi park bahçe çalışmalarından ortaya çıkan 300 ton çim, 450 ton ağaç yongası ve 120 ton semt pazarları ile meyve sebze halinden toplanan meyve sebze atıklarından kompost yapımı çalışmaları Park Bahçeler Müdürlüğü ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü işbirliği ile yürütülüyor. 45 ile 60 gün süre içerisinde belirli sıcaklık kontrolü sağlanarak karıştırılan malzemeden kompost olarak tabir edilen doğal organik gübre elde ediliyor. Kompost yapım aşamalarında ilk işlem olarak ağaç budama atıklarının yanı sıra yongadan elde edilen alt malzemenin serimi yapılıyor. Daha sonra pazar alanlarından veya toptancı halinden gelen organik atıklar, son aşamada ise rekreasyon ve çim alanlarından gelen biçilmiş çimler boca edilerek üzerine son kat yine yonga dökülüyor. Hem mayalanarak hem de ıslatılarak sürecin hızlanması sağlanıyor. Böylelikle yaklaşık kırk beş ile altmış günde sürekli sıcaklık kontrolü yapılarak süreç tamamlanıyor.
\r\n\r\nBaşkan Pekyatırmacı; “Atıkları gübreye dönüştürüyoruz”
\r\n\r\nSelçuklu Belediyesi olarak atıkların değerlendirmesi adına bugüne kadar birçok öncü projeye imza attıklarını belirten Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Belediyemizin çeşitli ihtiyaçlarını kendimiz karşılıyor, belediye ekonomisine katkı sağlaması amacıyla birçok çalışma yürütüyoruz. Bu anlamda Park Bahçeler Müdürlüğümüzün parklarda topladığı bitki atıkları ile sebze halinde ve pazar yerlerinde toplanan sebze ve meyve atıklarını belediyemiz tarafından oluşturulan kompost merkezlerinde gübreye dönüştürüyoruz. Yaptığımız faaliyet ile bu konuda önemli bir işe öncülük ediyoruz. Kompost ile toprağın bitkiyi beslemesini sağlayan mikroorganizmayı zenginleştirmiş oluyoruz. Böylece toprağın verimini ve su tutma kapasitesini artırıyoruz. Hedefimiz önümüzdeki süreçte bütün konutlarımızdan üretilen organik atıkları doğru bir şekilde kompost ünitelerine ulaştırmak ve bunları gübreye dönüştürerek doğaya kazandırmak. Bu noktada sürdürülebilir bir çevre adına üzerimize ne görev düşüyorsa bu konuda hangi katkıların verilmesi gerekiyorsa vermeye hazırız” şeklinde konuştu.
\r\nSon Haberler
02/01/2025
Başkan Pekyatırmacı Çocukların Şivlilik Sevincine Ortak Oldu
02/01/2025
Selçuklu Belediyesi Selçuklu Fen Lisesi Kapalı Spor Salonu Tamamlandı
02/01/2025
Başkan Pekyatırmacı Regaib Kandili'ni Tebrik Etti
02/01/2025
Başkan Pekyatırmacı, "2025 Ülkemiz ve Şehrimiz İçin Yeni Güzelliklerin Yaşanacağı Bir Yıl Olsun"
02/01/2025
Başkan Pekyatırmacı'dan Üç Aylar Mesajı