Yeni Üyelik / Şifre
İhale Bilgileri
Hızlı Ödeme
Hizmet Haritası
E-Doğrudan Temin
İmar Planı Tadilatı
Evlilik Başvurusu
İstek ve Öneri Başvurusu
E-Dilekçe
Borç Sorgulama / Ödeme
Geçmiş Dönem Ödemelerim
Makbuz Doğrulama
Bildirim
Bildirim Görüntüleme
Evrak, İstek ve Öneri Takibi
Meclis Kararları
EPKAS
EPKAS Kullanım Kılavuzu
İmar Planı Askı Listesi
E-ÇAP
Arsa (m²) Rayiç Değerleri
E-İmzalı Belge Doğrulama
Kent Rehberi
Pazar Yerleri
Çöp Toplama Saatleri
Geri Dönüşüm Toplama Saatleri
Belediye Aktiviteleri
Sosyal Tesis Üyelik
Kütüphane Kitap Sorgulama
Belediye Salonu Sorgulama
Kültür Sanat Faaliyetleri Başvuru Rehberi
Arama Sonuçları
GEVALE KALESİ’NDE TARİHE YOLCULUK
24/08/2016
Konya’nın siluetini oluşturan tarihi Gevale Kalesi’ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları yaklaşık bin 700 metre yükseklikte devam ediyor.
\r\n\r\nSelçuklu Belediyesi, Kültür Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yıl ki kısmında da çalışmalar zirvede devam ediyor. Konya'nın batısında yer alan ve Selçuklu’nun yanı sıra birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri olan Gevale Kalesi, yapılan çalışmalarla Konya turizmine kazandırılacak.
\r\n\r\nBu yıl Haziran ayında başlayan ve akademik kazı ekibi tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar, tepe zirvesinde kale sınırlarını içinde bulunduran alanda devam ediyor. Çalışmalar sırasında Roma döneminden başlayarak, Bizans, Selçuklu ve Karaman Beyliğine ait çok sayıda mimari kalıntı ve küçük objelerden oluşan buluntular gün yüzüne çıkartıldı.
\r\n\r\nSelçuklu Sultanlarının ikamet ettikleri tepede tarih gün yüzüne çıkıyor
\r\n\r\nTarihe ışık tutacak birçok tarihi eserin çıkarıldığı kazı çalışmalarında en önemli buluntular arasında Bizans, Selçuklu ve Karamanoğlu dönemine ait sikkeler yer almakta. Selçuklu ve Karamanoğlu döneminin en güzel alçı plakaları yine bu kazıdan elde edilen önemli tarihi kalıntılardan. Ayrıca seladon olarak ifade edilen, sarayda kullanılan kapların parçalar halinde bulunması tarihi kaynaklarda ifade edilen, Selçuklu sultanlarının bu kalede ikamet ettiklerini belgeleyen önemli kanıtlar arasında yerini alıyor. Ortaçağın en önemli buluntuları arasında yer alan cam bileziklerin çok sayıda bulunması Kalenin önemli bir sığınma mekânı olduğunu gösteren unsurlardan. Haziran ayında başlayan kazı çalışmaları ekim ayının sonuna kadar devam edecek.
\r\n\r\nSelçuklu Belediyesi’nden bir turizm hamlesi daha
\r\n\r\nSelçuklu Belediyesi, Kültür Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile 2012 yılında yüzey araştırması ile başlayan Gevale Kalesi arkeolojik kazı çalışmaları, 2013 ve 2014 yıllarında tapınak bölgesi, çeşitli kaya oyma mekanlar ve sarnıçların ortaya çıkarılması ile devam etti. 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren de Gevale’nin zirvesinde yoğunlaşan kazı çalışmaları 30 kişiden oluşan kazı ekibiyle bu yılda devam ediyor. Büyük ve Küçük Gevale olmak üzere ikiz tepelerden oluşan Gevale’de kazı çalışmaları 1670 metre yüksekliğindeki Küçük Gevale’ de gerçekleştiriliyor. Kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılacak çevre düzenlemesi ile Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı döneminde de kısmen kullanılmış olan ve kültür ve tarih açısından son derece önemli bir alan, Konya turizmine kazandırılmış olacak.
\r\nSon Haberler
02/01/2025
Başkan Pekyatırmacı Çocukların Şivlilik Sevincine Ortak Oldu
02/01/2025
Selçuklu Belediyesi Selçuklu Fen Lisesi Kapalı Spor Salonu Tamamlandı
02/01/2025
Başkan Pekyatırmacı Regaib Kandili'ni Tebrik Etti
02/01/2025
Başkan Pekyatırmacı, "2025 Ülkemiz ve Şehrimiz İçin Yeni Güzelliklerin Yaşanacağı Bir Yıl Olsun"
02/01/2025
Başkan Pekyatırmacı'dan Üç Aylar Mesajı